Ovlivnění výsledků – Fair Play v praxi

Ovlivnění výsledků – Fair Play v praxi

Pro mnohé nezasvěcené je naše ježdění s RC modely, jako hraní malých kluků, ale málo kdo ví, jaké souboje o cenné vteřiny se dějí přímo na trati. O to horší je, pokud někdo rozhodne o výsledku mimo trať a to z pozice síly pořadatele. Abychom celou věc přiblížili i těm, kteří se o dění nezajímají aktivně, musíme začít od začátku.

Dne 26.12.2016 se odjel závod „VII. Ice Apple Rally“ v rámci šampionátu „Euro RC Winter Challenge“. Na tomto závodě v 2.RZ měl jeden ze závodníků, (Filip Bezděk) st. č. 3, problém se špatně vyznačenou tratí a místo toho, aby i přes to pokračoval, rozhodl se že RZ nedokončí. Celou věc řešila JURY ve složení (Lubomír Bezděk, Josef Pekař, Radek Hobza) a rozhodly o přidělení 5 min. penalizaci poškozenému jezdci. Celá věc takto vypadá jako poškození jezdce samotného, nicméně pokud se podíváme na pravidla tak to úplně tak není. 

    1) Rovnač tratě – jedním z nepsaných pravidel na které pořadatel upozorňuje vždy před závodem je, že každý závodních si má domluvit rovnače trati, který před ním trať projde a opraví, protesty na špatnou trať nejsou brány v potaz. Každý má stejnou možnost. Pokud si někdo nezařídí rovnače má smůlu. Všichni jezdci vědí, že vytyčení tratě ať už „kužely“ nebo „L-ka“ se můžou rozhodit. 

Pokud takovéto pravidlo existuje a upozorňuje se na něj před každým závodem, nevidíme jediný důvod, proč se dále celou věcí zabývat. Chyba jezdce byla, že RZ nedokončil a odstoupil. Mohl dokončit se ztrátou, která by byla určitě menší jak 5min. Další chybou jezdce je to, že si zřejmě nedomluvil rovnače a ten před ním trať nezkontroloval.

    2.) Pravidla JURY – nyní musíme citovat přímo znění pravidel, které je na stránkách pořadatele: „Výsledek rozhodnutí musí být postiženému ihned oznámen členem jury. Při neočekávaných událostech rozhoduje jury o dalším pokračování, nebo přerušení soutěže. Jury též rozhoduje o případném anulování RZ.“ – dle tohoto textu je zřejmé, že rozhodnutí o anulování RZ je nutné odsouhlasit JURY, nikoliv samotného pořadatele soutěže.

A nyní se dostáváme k tomu zajímavému. Celý závod se dokončil a výsledky byly vyhlášeny, stejně tak jako pořadí jezdce s penalizací a každý to bral jako uzavřenou věc. O to větší šok bylo zjištění, že o pár dní, přesně na 1.1.2017 se objevilo na stránkách šampionátu oznámení, že pořadatel rozhodl o anulování zmíněné RZ2. Pořadatel závodu byl Lubomír Bezděk a poškozeným závodníkem Filip Bezděk. Nezbývá nám, než se domnívat, že proběhla nějaká rodinná porada, která celou věc vyřešila. Tohle nám, ale nepřijde jako Fair Play jednání – k tomu se ještě dostaneme. 

Oficiální stanovisko pořadatele a pravidla, najdete zde: https://winter-challenge.cz/

Dle dostupných informací a to i veřejného projevu jednoho z člena JURY, který proběhl 14.1.2017 před startem dalšího závodu se od „rozhodnutí pořadatele“ všichni distancovali a je zřejmé, že celé rozhodnutí udělala pouze jedna osoba a to pořadatel závodu Lubomír Bezděk. Celkem velkým překvapením tedy je, když sám před startem závodu mluví o Fair Play. A protože Fair Play je cizí slovo a ne každý by ho mohl správně chápat, vyhledali jsme si význam na internetu. Zde odkaz na „wikipedii“ https://cs.wikipedia.org/wiki/Fair_play

Fair play [fér plej] je základním předpokladem sportovního zápolení, které obsahuje dodržování pravidel, sportovní chování, pomoc druhému závodníkovi atd. Prokázání fair play je, když sportovec např. úmyslně ohrozí své umístění/bodování v závodě, aby pomohl jinému závodníkovi, kterého postihla nečekaná komplikace, ale také uznání porážky a celkové klidné a profesionální vystupování.“

Vzhledem k celé situaci jsme se rozhodly nadále v tomto šampionátu nepokračovat a těsně před startem dnešního závodu (14.1.2017) jsme ze závodu odstoupili na protest proti „rozhodnutí pořadatele“. Zároveň vyzýváme všechny závodníky, kteří se nebojí slov Fair Play, aby do zbylých závodů tohoto zimního šampionátu nenastoupily a tím podpořili, nesouhlas s manipulováním výsledků celého šampionátu. Pevně věříme, že pokud by se jednalo o jiného jezdce, než o rodinného příslušníka pořadatele, tak věc je uzavřená na závodě a nikoliv dodatečně upravené výsledky. Proto bereme celé rozhodnutí jako podvod na ostatní závodníky a s Fair Play to nemá nic společného.

Členové týmu A-sport odstupují i přes to, že do dnešního dne byli na pódiových umístěních jak týmu, tak jednotlivců. Nicméně v takovém to šampionátu pro nás nemají tyto výsledky jakoukoliv cenu.

Pevně věříme, že celý problém zůstane v této soutěži a nezasáhne do dění šampionátu ERC a budeme se i nadále účastnit závodů pod značkou Fair Play. Všichni jezdíme tyto závody pro zábavu, ale i pro výsledky, nicméně zábava mizí v té chvíli, kdy někdo rozhoduje za vás.

 

ASport Rally Team